Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 10 mei 2021

Doe mee en adopteer openbaar groen!

Zelf of met enkele buren vrijwillig een stukje van het openbaar groen onderhouden? Dit wordt ‘groenadoptie’ genoemd en dat regelt u in overleg met de gemeente Baarn. Voor groenadoptie krijgt u geen geld van de gemeente, voor alle helderheid. Maar doordat u het groen in uw omgeving bijzondere aandacht kunt geven, hebt u wel de voldoening van uw werk. En hebt u ook helemaal zelf invloed op de invulling. Natuurlijk zijn er wel spelregels voor de adoptie van open groen. Zo is het voor iedereen duidelijk wat we van elkaar verwachten. In principe is het de bedoeling dat de inrichting van het groen blijft zoals deze is. Maar als u zaken wilt veranderen (bijvoorbeeld zelf planten bijplaatsen) dan is dat zeker bespreekbaar. Er is dan overleg met de gemeente. Het eigendom blijft van de gemeente en het karakter blijft openbaar groen, dus geen hek/schutting en/of parkeerplaats. De gemeente zorgt ook voor markering van uw adoptiegroen zodat dit duidelijk is voor inwoners en de onderhoudsploeg van de gemeente. En als u groenafval wilt laten afvoeren, dat niet in uw eigen container past, belt u dan met de gemeente. Dit wordt dan voor u afgevoerd.

Dus neem contact op met de gemeente (tijdens kantooruren op 035-5481611) met het verzoek voor het adopteren van openbaar groen. Een groenmedewerker maakt dan een afspraak met u. Ter plekke wordt uw verzoek bekeken en worden de spelregels doorgenomen. Bij akkoord ondertekent u vervolgens de spelregels en kunt u aan de slag! Zo makkelijk is het, dus doen!

D66 Baarn is een groot voorstander van groenadoptie omdat dit inwoners de mogelijkheid biedt om daadwerkelijk hun eigen leefomgeving invulling te geven. Inwoners krijgen hiermee de mogelijkheid om hun eigen wensen, in overleg, door te voeren. De openbare ruimte is namelijk van ons allemaal, niet van de gemeente. Dus doe mee! Het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer we in de komende tijd tientallen inwoners extra hebben die hun eigen groen adopteren. D66 Baarn blijft er aandacht voor vragen.